A Balatonboglári Borvidék és a Dél-balatoni Borút Egyesület honlapjaPannónia gyöngyszeme

a Balatonboglári Borvidék, mely a Balaton Déli partján helyezkedik el, a somogyi dombság karjaiban. A borvidék 37 települést foglal magába, összes termő szőlőterülete 3200 hektár, melyet közel 2800 gazda művel. A szőlőterület kétharmada fehér, egyharmada kék szőlő.

A borvidék története a római korra nyúlik vissza, 1498-ban II. Ulászló király által adományozott Somogy vármegye címerpajzsába az országban előszőr került szőlőfürt.

A Dél-Balatoni tájon a lösztalaj az uralkodó, a legkiválóbb dűlőkben magas mésztartalommal, helyenként kővel és agyaggal keverve. A borvidéket északról a Balaton vízfelülete határolja, mely teljesen egyedi, különleges mikroklímát eredményez. Ezeknek a természeti adottságoknak, a megfelelően kiválasztott fajtáknak és a magas szintű szakmai felkészültségnek köszönhetően a legnagyobb szakmai elismerést jelentő „Év Borásza” kitüntetést három borvidéki borász is elnyerte: 2006-ban Garamvári Vencel, 2008-ban Konyári János, 2010-ben Légli Ottó. 2013-ban az „Év Pincészete” kitüntetést az újonnan épült IKON Borászat kapta meg.

A borvidéken kitűnő feltételei vannak a könnyed, elegáns, élénk savösszetételű pezsgők és az egyre inkább kedveltebbé váló gyöngyözőborok készítésének, Chardonnay, Irsai Olivér, Királyleányka, Sárga muskotály fajtákból. Olaszrizling, Rajnai rizling, Szürkebarát, Furmint szőlőből tartalmas hosszú érlelési potenciállal rendelkező tüzes borok kerülnek a hazai csúcsgasztronómiába.

A Dél-Balatoni vörösborok rangos nemzetközi elismerésekkel -Bordeaux, Brüsszel, Párizs – igazolják,hogy jól érzi itt magát a Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Kékfrankos, Cabernet franc és a napjainkban oly divatos rozé készítéséhez is ideális ez a fajtaösszetétel.

Keresse fel a Dél-Balatoni Borút Egyesület minősített állomásait, ízlelje meg a pincészetek borait, s közben élvezze a szőlőkkel átszőtt Somogyi-dombság lankáinak barátságos, megnyugtató atmoszféráját.

Boraink Pannon derűt, életörömet sugároznak mindenki asztalára, hiszen magukban hordják a balatoni napfényt és a nyári pezsgést.


Pulai GáborKezdőlap