logo

BUJDOSÓ PINCÉSZET ÉS VINOTÉKA
8636 Balatonszemes, Gárdonyi Géza utca 2.
8638 Balatonlelle, Várszói út
Fax.: +36 85 700 187
Tel.: +36 20 982 2315
e-mail: ferenc@bujdoso.com;
weboldalunk: www.bujdoso.com
facebook: Bujdosó Szőlőbirtok

TELEPÜLÉS
BALATONSZEMES

A nagy hagyományokkal rendelkező Bujdosó család a Balaton déli partján gazdálkodik. A változatos somogyi dombság legszebb dűlőin Viszipusztától a holládi Bari-hegyig a legmodernebb technológiát is alkalmazva összesen nyolcvankét hektár szőlőt művelnek.

A szülők több évtizedes tapasztalatainak eredményeként válogatták ki és vásárolták meg –másfél évtized alatt– a művelni kívánt földeket. Azt vallják, hogy a legjobb termőhelyekre lehet alapozni az egyedi, minőségi bort adó pincészetet. Az elmúlt két évtizedben szőlőterületek rekonstrukciójával, és új telepítésekkel, valamint a művelési módok korszerűsítésével (Guyot-művelés,alacsony kordon) alapozták hosszú távú céljaikat. A borászati technológia kialakítása után, napjainkban az értékesítés továbbfejlesztése került előtérbe a család gazdaságában.

Mivel a termőhelyek tulajdonságai, adottságai döntően meghatározzák a szőlő értékeit, a tudatos, több évtizedes munka eredményeként minőségi szőlőt termelhetnek.

A szőlőterület kétharmada fehérszőlő. Legjelentősebb fajták a Tramini, a Királyleányka, a Szürkebarát és az Olaszrizling, de jelentős területen termesztenek Chardonnay, Irsai Olivér és Sauvignon Blanc fajtákat is. Legfontosabb kékszőlőik a Merlot, a Cabernet Sauvignon, a Cabernet Franc és a Pinot Noir. Prémium boraikat a Balaton klasszikus, elegáns vitorlásairól, többek közt a Sirocco, a Nemere és a Tramontana nevű hajókról nevezték el.

A legkiválóbb termőterületeken termelt világfajták mellett –kisebb mértékben és a választék folyamatos bővítésével– termelnek még Chasselas-t, régies elnevezéssel Gyöngyszőlőt. Termelnek Muscat Lunelt, azaz a Sárga Muskotályt, azt a szőlőt, amely már az ókori görögök és rómaiak egyik legkedveltebb borszőlője volt; valamint a Müller Thurgau által 1891-ben nemesített Rizlingszilvánit, az Erdélyből származó hungarikumot, a Királyleánykát, és a feltehetően Ausztriából származó Zöld veltelinit is.

A Balaton közelsége okán a Bujdosó-család mindig is kötődött a tóhoz, többek közt aktívan vitorláznak is.

A családból négyen végeztek a Kertészeti Egyetemen szőlész-borászként: Feripapa, aki a szőlőkért felel, Klári mama, aki a pályázatokat és támogatásokat intézi, Feri, a pincészet vezető borásza és felesége, Bea, akik a borokat készítik. A két kisebb testvér, Orsi és Zsiga is aktív tagja a vállalkozásnak. A borértékesítést, kereskedelmet Zsigu irányítja, Orsolya sommelier, rendezvényekkel, borkóstolókkal, hirdetésekkel népszerűsíti a Bujdosó borokat. A gyerekek az utánpótlásról is gondoskodtak, a harmadik generáció négy leány és öt fiú unokából áll.

A család Balatonszemesen, az egykor a Hunyadi-család birtokán, a barokk korból fennmaradt pincében alakította ki Dél-Balaton legnagyobb borozóját, ahol 20-120 fős csoportokat, baráti társaságokat fogadunk szakszerű borkóstolókra. A műemlék-pincében megtalálható a Bujdosó család 150 éves eszközgyűjteménye is. Emellett a család Balatonlellén kialakított új vinotékájában is várja a vendégeket.

A Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet bekapcsolódva a turizmusba a Dél-Balatoni Borút állomása, ahol a család minden tagja várja az odalátogatókat.

Pulai GáborBujdosó Pince